Belondrade Y Lurton


Zo’n twintig jaar geleden trok Didier Belondrade met zijn vrouw Brigitte Lurton naar Spanje. Het idee om op hout gerijpte verdejo te maken stond vanaf het begin. Net als de naam, Belondrade Y Lurton. Na de scheiding van het paar trok Brigitte terug naar Frankrijk, maar de naam is altijd gebleven. Didier ging alleen door met de business.

De verdejo geeft wijnen met een jonge, fruitige stijl en verse kruidige aroma’s. Didier zag vooral veel potentieel in het charmante bittertje. De eerste oogst kwam in 1998 op de markt. Belondrade heeft de wijn doorontwikkeld tot een van de beste witte wijnen van Spanje. Een wijn met finesse en elegantie en zeer fraaie bittere ‘touch’.

Didier trok in de jaren 90 naar Rueda, een regio in Castille-Leon. De wijngaard ligt op een hoogte van 750 meter met een gemiddelde regenval tussen de 300 en 350 mm per jaar. Het klimaat is landelijk, met karakteristieke lange koude winters en korte hete zomers en grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht. De druiven worden handmatig geplukt en de opbrengst wordt onder de 5000 kilo per hectare gehouden. Dit is zeer uitzonderlijk in de regio Rueda waar de norm is om mechanisch te oogsten en vooral veel en goedkope witte wijnen te maken. De kavels worden afzonderlijk gefermenteerd en opgevoed. In januari selecteert Didier de wijnen die in zijn top wijn worden gebruikt. De wijn ligt in total 10-12 maanden op zorgvuldig geselecteerde houten vaten.

Sinds 2012 werkt Belondrade volledig biologisch. Het resultaat is een Belondrade Y Lurton die overal de hemel wordt ingeschreven. Een unieke wijn, een ervaring. Er wordt door sommigen beweerd dat er jaarlijks 2500 fles naar El Bulli gingen. Of het nou waar is of niet, het is een mooi verhaal en de wijn zou er niet misstaan.

Ontdek hieronder ons aanbod Belondrade Y Lurton-wijnen: