Raventós i Blanc


Raventós i Blanc is gevestigd in Catalonië en heeft een ongekend lange geschiedenis. De familieboerderij, waar de wijnen vandaag de dag worden geproduceerd, is sinds 1497 eigendom van de familie Raventós – een van de bekendste wijnfamilies van het gebied. Tegenwoordig heeft Pepe Raventós, de 21e generatie, de leiding. De toewijding en ambitie zit in de genen, want Pepe wil bij de beste producenten van van mousserende wijn ter wereld horen. Raventós i Blanc doet dat door kwaliteit altijd op nummer één te zetten: lokale druivenrassen, biodynamie, lage opbrengsten, lange sur lie rijping, etc.

In 2012 besloot Pepe Raventós dat het tijd was om de DO Cava te verlaten. Dit viel samen met de beslissing de wijnen met de herkomstbenaming Conca del Rui Anoia op de markt te brengen. “Dankzij het klimaat, traditionele druivenrassen, geologie en eeuwenoude tradities in dit gebied, Conca del Riu Anoia, kunnen hier de meest authentieke mousserende wijnen ter wereld gemaakt worden”, aldus Pepe. Het is nog geen officiële DO, maar dat is wel het ultieme doel.

De familie Raventós heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan en grootbrengen van Cava. Het was Josep Raventós Fatjó, die in 1872 de eerste mousserende wijn van lokale druivenrassen maakte, volgens dezelfde methode als Champagne. In de eeuw die erop volgde, richtte de familie Raventós het cavahuis Codorníu op, wat uitgroeide tot een groot imperium. Daarnaast is de familie ook mede-verantwoordelijk geweest voor de totstandkoming en promotie van DO Cava.

Ondanks de vele successen besloot Josep Maria Raventós i Blanc, destijds CEO van Codorníu, dat het tijd was voor een ommezwaai. Dat vond plaats in 1982. Zijn droom was een cava te maken van hoge kwaliteit, een mousserende wijn die makkelijk zou kunnen concurrenten met de beroemde mousserende wijnen van Champagne. Samen met zijn zoon Manuel Raventós richtte het wijnhuis Raventós i Blanc op, gebruikmakend van hun oude familiedomein in het hart van Penedes. Op 4 maart 1986 kwam de eerste Raventós i Blanc op de markt. Jammer genoeg heeft zijn vader, Josep Maria, niet veel van het succes meegekregen, hij overleed een paar dagen later aan een hartaanval. Manuel Raventós was vastbesloten het werk en de droom van zijn vader voort te zetten samen met zijn zoon Pepe Raventós.

Dit is een absoluut topdomein dat terecht tot de beste schuimwijnen van de wereld, uiteraard is het voor ons een eer dat we deze mogen aanbieden.

Ontdek hieronder ons aanbod Raventós i Blanc-wijnen: