Wat is het verschil tussen cava en champagne?

In de afgelopen week kreeg ik een paar keer de vraag wat het verschil nu juist is tussen Cava en Champagne?

Antwoord: Enkel de herkomst.

Wat is Cava?
Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie druivenrassen: xarello, macabeo en parellada. De productie van cava is onderworpen aan zeer strenge kwaliteitseisen. Deze wijn moet minstens negen maanden op de fles rijpen, volgens de methode van de tweede gisting (método tradicional). Dit zorgt voor de bubbeltjes.
Deze methode is te vergelijken met de champagne méthode traditionnelle. Om die reden wordt cava wel eens “Spaanse champagne” genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam champagne mag dragen. Eén van de condities voor de toetreding van Spanje tot de Europese Unie was het verwijderen van alle termen die tot verwarring met de beschermde Franse champagne konden leiden.

Bij Cava onderscheiden we drie niveaus: de (jonge) Cava die een rijpingstijd krijgt van 9 tot 15 maanden; de Cava ‘reserva’ die van 15 tot 30 maanden rijpt en tenslotte de Cava ‘gran reserva’ die meer dan 30 maanden op fles rust.

Er zijn uiteraard cava’s op de markt die naar mijn mening het label ‘Cava’ niet mogen dragen, dit is evenzeer het geval met Champagnes. Dus kies bewust en laat je niet altijd leiden door de prijs. Enige zekerheid in dit verhaal: onze Cava’s zijn allen van zeer hoge tot uitzonderlijke kwaliteit!

Klik hier om onze cava’s te ontdekken.